haberler

1 Mart 2012 Perşembe

Ayaklar ve sorunları hakkında bilmedikleriniz




Her ne kadar basit görünseler de aslında ayaklar çok karmaşık bir yapıya sahiptir. Ayak parmakları ve ayak tarağı ise ayağın görünümünde çok önemli rol oynar. Bu da çok değişik biçim ve şekil imkanı oluşmasına, dolayısıyla her ayağın eşsiz olmasına neden olur. Bu kişiye özgünlük öyle ileriye varır ki bazen ayağın birinin ötekinden büyük olduğu fark edilir. Gene de spesifik olarak ayaklarda bazı ortak karakteristikleri ayırt edebiliriz. Farklı özellikler en fazla ayak parmaklarında gözlenir. Eğer ilk üç ayak parmağının boyu eşitse buna “Roma ayağı” denir. Bu cins ayaklar dikdörtgeni andırır. Eğer ikinci parmak, belirgin şekilde ötekilerden uzunsa bu tip “Grek ayağı” olarak isimlendirilir. En çok rastlanan ayak tipi ise “Mısır ayak” tipidir. Bunlarda başparmak en uzundur. Tabi bu tanımlamalar bir fikir sahibi olmak için yapılan tanımlamalardır. Sık sık bunların karşımı ile vücut bulmuş ayak tiplerine rastlarız.

Ayaklar ve sorunları hakkında bilmedikleriniz


Peki parmakların şekilleri neye göre değişiyor?

Parmakların şekillenmesinde çoğu zaman dış etkenlerin de etkisi olur. Eğer ayakkabılar çok sıkı ise parmaklar üzerine fazla baskı yapar ve parmakların doğal olmayan şekiller almasına neden olur. Bu hal hem hoş değildir hem de çok acı verir. Deforme olmuş ya da birbiri üstüne binmiş parmakları rahatlatmak için parmak ayracını kullanabilirsiniz. Bunlar parmağı yumuşak şekilde destekler ve acıyı ortadan kaldırır.

Ayak yapımızı nasıl anlayabiliriz?

Ayak tarağı da ayağın karakterini belirten bir diğer öğedir. İnce kumda yürürken geride izler bırakırız. Bu izler bize ayak yapımız konusunda önemli ipuçları verir. Normal ve sağlıklı bir ayağın bıraktığı iz hilal şeklindedir. Parmaklar, tarak, topuk ve ayak kavisi pek belirgin bir şekilde görünür.

Ayağınıza en uygun ayakkabıyı nasıl bulabilirsiniz?

İster büyük, ister küçük, ister dar, ister geniş olsunlar, ayaklar bizim her günkü yoldaşlarımızdır ve bizi hayatımız boyunca üzerlerinde taşırlar. Üstelik ne kadar değişik tipte insan varsa o kadar da değişik ayak vardır. Bu nedenle bu cefakar yoldaşlarımıza tam uyacak bir ayakkabı bulmak her zaman kolay değildir. Ayaklar böylesine değişik ve kişiye özelken, endüstriyel olarak üretilen ayakkabılar, çok değişik numaralar ve genişliktedir. Böyle olmalarına rağmen ihtiyaçların tamamını karşılayamazlar. O zaman, örneğin; aşırı şişman bir ayak için ısmarlama ayakkabı imal ettirmek gerekli olabilir. Bunun yanında bir imalatçının imal ettiği 39 numara ayakkabı diğer imalatçının 39 numarasına uymaz. Bu imalatçının kullandığı değişik kalıptan ileri gelen bir olgudur. O yüzden birçok müşteri ayağına göre ayakkabı bulabilmek için hep aynı markanın peşinden gider.

Ayakkabı alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Ayakkabı satın alırken ayak tipinizi bilmek çok faydalıdır. Birçok kişi ayakkabıyı, giyip hissettiklerine göre satın alır. Eğer kişinin gerçekten geniş ayağı varsa bir büyük numarayı almaktansa, daha geniş bir modeli seçmesi daha uygun olacaktır. Aksi halde ayakkabının gereğinden uzun olma tehlikesi vardır. Bazen de tam tersi dar ayaklı biri küçük numaralı ayakkabıyı seçebilir. Sonuçta yanlış ayakkabı seçimi, ayağa iyi oturmayan ayakkabılar dolaysıyla sert deri oluşumunu, nasırları, deformiteleri artırır, kan dolaşımını bozar. Ayrıca yeni aldığınız bir ayakkabının ayağınıza olmayışının verdiği can sıkıntısı da cabası... Bu problemleri ortadan kaldırmak için ayakkabı alırken kendinize yeteri kadar zaman ayırın ve satıcınızın bilgisine başvurun. Satıcı ayağınızı gerektiği gibi ölçerek doğru model, doğru marka ve numarayı size tavsiye eder.

Belli başlı ayak sorunları nelerdir?

Ayaklarınıza ne kadar önem gösterseniz de eğer ayaklarınızda sorun varsa, başkaları için çok güzel olan bir gün, sizin için çabucak geçmesini istediğiniz bir zaman dilimine dönüşebilir. Ayak sağlığının önemi de ne yazık ki genellikle ayak rahatsızlıkları başlayınca anlaşılır. En sık görülen ayak rahatsızlıklarının başında ise nasır, mantar ve batık tırnak gibi sorunlar gelir. Bunları topuk dikeni, basış bozuklukları ve düşük taban gibi problemler izler.

Ayak rahatsızlıkları daha büyük sorunlara yol açabilir mi?

Uzun süre ayakta durmanız yüzünden oluşan ağrılar, aşırı terlemeler, ayaklarınızda oluşan kemik deformasyonları gün boyunca kendinizi rahat hissetmenizi engelleyebilir. Ortopedik olmayan ayakkabı ve terlik seçiminiz, bu gibi rahatsızlıkların oluşmasında önemli ölçüde etken olur. Sadece ağrılar veya terleme değil, uzun zaman içinde görülebilecek bel fıtığı veya yürüyüş bozukluğu gibi sorunlar da bu sebeplerden oluşabilir.

Ayak Sağlığı Uzmanı Özgül İşgör

Hiç yorum yok: